Dags att sälja bil?

Om du behöver göra dig av med din bil vill du säkert få ut så mycket pengar som möjligt. Det finns många saker att tänka på. Här kommer en titt på vilka alternativ du har och hur processen fungerar.

En viktig faktor är hur mycket tid och energi du har för bilförsäljningen. Vissa företag har specialiserat sig på att sälja bilar, begagnade som nya. Det kan ske på auktion eller som mellanhand till bilhandlare. Den stora fördelen är att de kan ge vägledning och sköta nästan hela säljprocessen. Nackdelen är att du sällan får lika bra betalt som om du säljer privat. I så fall kan du avvakta rätt bud. Dock spelar din egen skicklighet som säljare in. Många kommer försöka pruta och du får räkna med att lägga en del tid på att svara på telefonsamtal och mejl.

Vad avgör bilens värde?

Inför en försäljning måste bilen värderas. En bilvärdering brukar titta på följande faktorer:

  • Hur gammal bilen är
  • Antal mil som bilen har rullat
  • Vilket skick bilen är i (repor, rost mm)
  • Besiktningshistorik
  • Försäljningspris för liknande bilar
  • Extrautrustning (dragkrok, värmare mm)

En del företag hjälper till med värderingen helt avgiftsfritt. Bäst på värdera är en erfaren expert på det aktuella bilmärket. Gör du arbetet på egen hand krävs viss försiktighet. Värderingen måste vara rättvisande och du får inte försöka undanhålla fel och brister med bilen som du är medveten om.

Saker att tänka på inför försäljningen

Allra enklast är att använda en mellanhand. Som säljare kan du få hjälp med allt administrativt arbete och att det upprättas ett tryggt köpekontrakt. Det ska reglera bilens pris, bilen skick och allt som ingår i köpet, samt vad som gäller för betalning och leverans. Du som säljare ansvarar också för att bilen är fullt betald vid försäljningstillfället och inte belagd med körförbud.

Sist men inte minst kan du också välja att göra ett inbyte i samband med köp av ny bil. I utbyte får du rabatt hos bilhandlaren. Det är oerhört smidigt, men det blir sällan en lika bra affär som en regelrätt försäljning.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *