Skillnader mellan olika typer av elbilar

För dig som funderar på att skaffa en elbil känns det säker som att det finns väldigt mycket att tänka på och som du behöver läsa på om. Att det finns flera olika typer av elbilar underlättar nog inte heller. Men faktum är att det inte behöver vara så svårt – här hittar du därför en enkel genomgång och jämförelse för att du lättare ska kunna sätta dig in i om elbil är något för dig.

Elbilar är alltså bilar som till skillnad från “vanliga” bilar istället för en förbränningsmotor som förbrukar bensin eller diesel har en motor som drivs av el. De har många klara fördelar, varav den mest kända så klart är att de är mer miljövänliga – men det finns fler. En stor fördel är att elbilars motorer är mer effektiva och kräver mindre energi för att driva bilen i en viss hastighet på en viss sträcka, och att det är mycket billigare att ladda upp sin elbils batteri än vad bensin eller diesel kostar till “vanlig” bil, särskilt för den som skaffar egen laddbox till hemmet och inte använder dyra laddstationer.

Fördelar med renodlade elbilar och laddhybrider

Det finns i huvudsak två typer av elbilar: renodlade sådana, som enbart går på el, och laddhybrider, som både använder sig av el och förbränningsmotor. Fördelen med renodlade elbilar är att de inte släpper ut några avgaser och alltså är det mest miljövänliga alternativet, medan elbilar med förbränningsmotorer har fördelen att de kan övergå till förbränningsmotorn som “backup” efter att batteriet har tagit slut; deras batteri laddas sedan medan du kör med förbränningsmotorn. I och med detta är laddhybrider bättre för de som vet med sig att de regelbundet kommer behöva köra längre än vad en renodlad elbils batteri räcker till. Något som man bör vara medveten om är dock att renodlade elbilars batteri räcker tillräckligt långt för de flesta i vardagen och att utvecklingen går mot att även de ska räcka till längre sträckor.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *